Orodha ya maudhui:

Uhamaji Okosparkolo: Hatua 7
Uhamaji Okosparkolo: Hatua 7

Video: Uhamaji Okosparkolo: Hatua 7

Video: Uhamaji Okosparkolo: Hatua 7
Video: Оздоровительный Цигун «Бадуаньцзинь» / 8 кусков парчи / Ежедневный китайский комплекс. 2024, Julai
Anonim
Uhamaji Okosparkolo
Uhamaji Okosparkolo

Beadandó során csapatunk célja egy okos parkoló kialakítása volt. Az alapelgondolás a be-és kimenő autók számlálása, ni ezzel a parkoló foglaltságának megadása volt. Tuma barua pepe kwa barua pepe kwa barua pepe ya funkcióval bővítettük.

Hatua ya 1: Eszközök, Alkatrészek

A megvalósításhoz az első lépés megfelelő eszközök beszerzése volt, melyek a következők:

● Raspberry Pi 3

www.raspberrypi.org/products/raspberry-pi-3-model-b/

● Ultrahangos távolságmérő HC-SR04

hobbielektronikabolt.hu/spd/HCSR04/Ultrahangos-tavolsagmero-HC-SR04

● dashibodi ya szenzoroknak külön, illetve ahhoz szükséges kábelek, 1000 Ω-os ellenállások

● tápforrás - Powerbank

Hatua ya 2: Raspberry Pi És Szenzorok

Raspberry Pi És Szenzorok
Raspberry Pi És Szenzorok

Második lépésként összeállítottuk a hardveres részt, vagyis bekötöttük a 2 ultrahang szenzort és feltelepítettük az operációs rendszert Raspberry Pi-re. Ezek után, hogy a működésüket ni ellenőrizzük, pár sornyi kóddal teszteltük azt.

Hatua ya 3: Alapkód Megírása

Alapkód Megiza
Alapkód Megiza

Következőleg az alap kódot írtuk meg. Az elgondolás alapja az objektumok (autók) érzékelése volt. Hata hivyo, kwa muda mrefu kunaweza kutekelezwa na kutekelezwa kwa njia moja kwa moja. Attól függően, hogy a kimenő, vagy a bemenő szenzor érzékeli csökkenti, illetve növeli a bent tartózkodó autók számát.

Hatua ya 4: Tesztelés

Tesztelés
Tesztelés

Misaada ya akili iliyowekwa kwenye mfumo wa utaftaji, vizuizi vya nguruwe hibát azonnal javítani tudjunk, illetve, hogy könnyen kiszűrhessük, melyik részben történt hiba.

Az alapkód tesztelése során több paraméterváltoztatást kellett végeznünk. Ilyenek voltak az eredetileg megadott hibatűrés alapértékei, illetve a szenzorok mérései közötti időintervallumok.

Hibatűrés értékeit eredetileg fixen állítottuk be, viszont tekintettel arra, hogy a rendszert csak felállítani kelljen egy esetleges helyváltoztatás esetén, az első tesztelz sztiszet sztiski.

Hatua ya 5: Funkciók ya ziada

Ziada Funkciók
Ziada Funkciók

Az 5. lépésben egyrészt ziada másrészt tájékoztató jelleggel további funkciókat vezettünk be. Ezek közül először egy tweetel, majd egy e-mailküldő részt írtunk meg.

Mindkettő esetében 30 percenként érkezik az értesítés, ami na foglaltságról ad tájékoztatást.

Hatua ya 6: II. Tesztelés

Következő lépésként az újonnan hozzáadott elemek működését teszteltük.

Itt a twitter résznél fedeztünk fel egy olyan hibát, ami a kód működésének leállásához vezethet. Barua pepe ya Twitter inaleta mpango wa kupendeza, ambao ni 30 unaonekana ni 50 volt a foglaltság, ndio wengi ni az, hibát jelez, ni mpango wa fut fut. Ezt egy egyszerű időkiírás segítségével valósítottuk meg, ami a problémát meg is oldotta is a posztok hitelességét és segít javítani.

Hatua ya 7: Főpróba

Főpróba
Főpróba
Főpróba
Főpróba

Utolsó lépésként a teljes összeállított rendszert kellett tesztelnünk. Ezt a Mobilis parkolójában néhány önkéntessel végeztük el. Ez esetben ni szükség volt egy kis paraméterezésre, amivel megfelelően tudtuk számolni az áthaladó járművek számát.

Tesztet 3 önkéntes segítségével végeztük, tehát a kocsik elhaladásával a foglaltság nőtt, és amikor azok a parkolót elhagyták, a foglaltság visszacsökkent az eredeti. Teszt alapján megállapítottuk, hogy 1.5-ös kuanzisha wakati (muda wa kulala) volt a legoptimálisabb arra, hogy az elhaladó kocsikat megfelelően érzékelje.

Ahhoz, hogy a munkánkat a vizsga során is be tudjuk mutatni, egy kartondobozból készített,, pályát”hoztunk létre, ahol a szenzorok fixen rögzítésre kerültek.

Ilipendekeza: